Lauri Mäntysaaren Vigilia kantaesitetään kahdessa osassa

huhti 22, 2015 Kategoriassa: Konsertit, Uutisia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lauri Mäntysaari

Kamarikuoro Krysostomos kantaesittää Lauri Mäntysaarelta tilatun Vigilian ensimmäisen osan (ehtoopalveluksen) vuoden 2015 lopussa ja toisen puolen (aamupalveluksen) ensi vuonna. Vigilia–jumalanpalvelus on slaaveilta peritty tapa toimittaa ehtoo- ja aamupalvelus peräjälkeen. Näin ollen teoksen ”puolittaminen” ja toteuttaminen kahdessa osassa on varsin luontevaa.

”Ehtoopalvelus tullaan toteuttamaan suurena ehtoopalveluksena Uspenskin katedraalissa alkuperäisen suunnitelman mukaan lauantaina 31.10.2015 klo 18 Uspenskin papiston kanssa. Tähän olemme saaneet metropoliitta Ambrosiukselta luvan”, kertoo kuoronjohtaja Mikko Sidoroff. ”Aamupalveluksen kantaesitys taas siirtyy vuoden 2016 pyhäinpäivälle ja se toteutetaan konserttiversiona.”

Syy edellä mainittuun ratkaisuun on myös käytännöllinen. ”Sekä säveltäjä että kuoro tarvitsevat prosessille lisää aikaa”, toteaa Mikko Sidoroff. ”Uusien teosten tilaaminen on jännittävää, kun ei voi koskaan olla aivan varma, mitä saa. Mäntysaaren sävelkieli on upeaa, ajatuksia herättävää ja samalla haastavaa. Viikonloppuprojekteina toimivan kuoron haasteena on taloudellinen ajankäyttö: yhteen viikonloppuun pitää mahduttaa uuden teoksen harjoittelun lisäksi mahdollisesti kaksikin konserttia aivan toisella ohjelmistolla.”

Mikko_14-11-25_219_A5

Mikko Sidoroff

Turkulainen säveltäjä Lauri Mäntysaari on Kamarikuoro Krysostomokselle tuttu nimi ja kuoronjohtaja Mikko Sidoroffin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Vigilia tulee olemaan kolmas Mäntysaaren kantaesitys, jonka Sidoroff johtaa. Kamarikuoro Krysostomos esitti vuonna 2013 Mäntysaaren Pääsiäisstikirat, joiden soolo-osuudet lauloi oopperalaulaja Juha Kotilainen. ”Laurilla on hieno, omanlainen tyyli, joka puhuttelee, herättää ajatuksia ja haastaa kuulijaa”, Mikko Sidoroff sanoo ”Vigilia tulee ehdottomasti olemaan lähivuosien puhuttavimpia kuorokantaesityksiä ja erityisen merkittävä tapaus Suomen ortodoksisen kirkkomusiikin historiassa sitten Einojuhani Rautavaaran Vigilian.”

Lauri Mäntysaaren Ehtoopalveluksen kantaesitys Uspenskin katedraalissa pyhäinpäivänä lauantaina 31.10.2015 klo 18 yhdessä Uspenskin papiston kanssa. Koska kantaesitys toimitetaan jumalanpalveluksena, tapahtuma on kaikille ilmainen.


» Kaikki uutiset