Uutisia

16.10.2018

Bartling: ”Kuoro on luontainen, haastava ja inspiroiva instrumentti.”


Kamarikuoro Krysostomoksen 15-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan uutta musiikkia säveltäjä Säde Bartlingilta, joka on sommitellut Johannes Krysostomoksen opetuksista ja hänen juhlapäivänsä teksteistä Kultasuu-nimisen kollaasin. Taiteellisen johtajamme Mikko Sidoroffin mielestä Bartlingin muun muassa jazz- ja modaalisesta musiikista ammentava sävelkieli tulee teoksesta hyvin esille. Mutta mitä sanoo säveltäjä itse?

Säde Bartling, kerro vähän kappaleen sävellysprosessista.

Mikko toimitti minulle innoitukseksi Johannes Krysostomoksen juhlan tekstit (minea). Syvennyin niihin ja Johannes Krysostomoksen opetuspuheisiin (homiliat) ja elämään muutenkin usean kuukauden ajan. Hahmottelin lopulta tekstikollaasin, jonka pohjalta ryhdyin säveltämään. Koko prosessi vei puolisen vuotta eripituisissa jaksoissa.

Millaista oli säveltää juuri Kamarikuoro Krysostomokselle?

Krysostomokselle säveltäminen oli mieluisa ja kiinnostava tehtävä. Krysostomos on korkeatasoinen ja ainutlaatuinen instrumentti, joka saattaa ansiokkaasti eläväksi sekä vanhaa että tilaamaansa uutta ortodoksista kuoromusiikkia.

Miten oma kädenjälkesi näkyy teoksessa?

Innovatiivinen rytminkäsittely ja rikas harmonia-ajattelu ovat tyypillisiä piirteitä sävelkielessäni.

Millaista oli säveltää ortodoksitekstiin?

Luontevalta. Isäni on Pohjois-Karjalasta, hänen perheensä oli luterilainen, mutta suvussa on myös ortodokseja. Sain vahvasti kristillisen kotikasvatuksen, ja meillä korostettiin aina ekumenian tärkeyttä ja kaikkien kristittyjen yhteyttä.

Miten kuvailisit syntynyttä teosta?

Teoksessa on viisi osaa. Ensimmäisen, toisen ja viidennen osan tekstit ovat katkelmia Johannes Krysostomoksen juhlan teksteistä (minea) ja kolmas osa Johannes Krysostomoksen aforismityylisistä opetuspuheista (homiliat). Neljäs osa on vokaliisi.

Mitä odotat kappaleen kantaesitykseltä? Jännittääkö kuoron puolesta?

Kuten aina kantaesitys vähän jännittää. Uskon kuitenkin, että Mikon ja Krysostomoksen hoivissa Kultasuulla on mitä parhaimmat oltavat.

Miten pitkään olet säveltänyt? Mikä kuoromusiikin säveltämisessä on sinulle tärkeää?

Perhekuoromme lauloi äitini johdolla. Tein sille ensimmäiset sovitukseni ja sävelsin ensimmäiset pianokappaleeni kolmivuotiaana. Kuoro on minulle laulajana luontainen, haastava ja inspiroiva instrumentti. Olen perehtynyt sekä klassisen että jazzmusiikin sävellystekniikkaan, myös improvisaatio on minulle tärkeä sävellystyökalu.

15 kultaista vuotta – Kamarikuoro Krysostomoksen juhlakonsertti Uspenskin katedraalissa 21.10. klo 13. Vapaa pääsy, käsiohjelma 15/10€.

<< Takaisin
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram