Konsertit  >>

Krysostomoksen sulosäveliä Turussa ja Naantalissa tammikuussa

12.1.2019 klo 18:00
Mikaelinkirkko, Turku ja Naantalin kirkko, Naantali

Uuteen ortodoksiseen kirkkomusiikkiin erikoistunut Kamarikuoro Krysostomos tuo konsertillaan valoa tammikuun pimeyteen Turussa ja Naantalissa. Tarjolla on ortodoksista kirkkomusiikkiperinnettä sopivasti haastavaa uutta musiikkia sekä poimintoja kuoron 15-vuotiselta taipaleelta.

Säveltäjä Juhani Komulaiselta kuullaan vastikään kantaesitetty Sinun kielesi lahjat. Se on runsassointinen ja valoisa ylistyslaulu, jossa säveltäjän kädenjälki kuuluu vahvasti. Iloitse, neitsyt on puolestaan Lauri Mäntysaaren rytmikkään svengaava näkemys ikiaikaiseen tekstiin, ”ortodoksien Ave Mariaan”.

Konsertissa kuullaan myös otteita Rukouspalveluksesta Jumalansynnyttäjän Kozelshtshanin ikonin kunniaksi, jonka on säveltänyt kuoron perustaja ja taiteellinen johtaja Mikko Sidoroff. Teoksen mystisesti soivat sävelkulut pääsevät oikeuksiinsa sekä Mikaelinkirkon että Naantalin kirkon hienoissa akustiikoissa.

Säde Bartlingin säveltämä, viime vuonna kantaesitetty ja Krysostomoksen lempinimen mukaan nimetty Kultasuu on puolestaan kollaasi Krysostomoksen opetuksista sekä hänen juhlapäivänsä teksteistä.

- Bartlingin muun muassa jazz- ja modaalisesta musiikista ammentava sävelkieli tulee teoksessa hyvin esille. Tarjolla on myös vähän rytmisempää otetta ortodoksisiin teksteihin, Mikko Sidoroff lupaa.

Konsertissa kuullaan myös osia Sidoroffin säveltämistä Suuresta paastosta ja Panihidasta. Suuri Paasto on kokoelma paastonajan veisuja, ja teoksesta huokuu paastonajan kirkas surumielisyys. Panihida on kuorolle merkittävä siksi, että Kamarikuoro Krysostomos sai alkunsa teoksen kantaesityksestä.

- Sittemmin Panihidasta on muodostunut kuoron tavaramerkkituote, jota esitetään lähes vuosittain, Sidoroff kertoo.

Kriitikoidenkin kiittämä Kamarikuoro Krysostomos on erikoistunut uuden suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin esittämiseen. Laulajat tulevat ympäri Suomen, ja kuoro harjoittelee periodeittain musiikin maisteri Mikko Sidoroffin johdolla. Sidoroff asuu Saksassa ja toimii myös Landestheater Coburgin kuoromestarina.

Kamarikuoro Krysostomoksen konsertti, johtaa Mikko Sidoroff. La 12.1. klo 18 Mikaelinkirkossa, Puistokatu 16, Turku. Su 13.1. klo 15 Naantalin kirkossa, Nunnakatu 2, Naantali.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram