Konsertit  >>

Krysostomos Iisalmeen

24.11.2018 klo 18:00
Iisalmen ortodoksinen kirkko, Iisalmi

Kamarikuoro Krysostomos matkaa juhlavuotensa päätöskonserttiin Iisalmeen marraskuussa. Tarjolla on ajatuksia herättävää ja ortodoksista kirkkomusiikkiperinnettä sopivasti haastavaa uutta musiikkia sekä poimintoja kuoron 15-vuotiselta taipaleelta.

Juhlavuoden kantaesitysten säveltäjät ovat Säde Bartling ja Juhani Komulainen. Vastikään kantaesitetyt sävellykset liittyvät Johannes Krysostomokseen eli kuoron nimikkopyhään. Bartlingin säveltämä, Krysostomoksen lempinimen mukaan nimetty Kultasuu on kollaasi Krysostomoksen opetuksista sekä hänen juhlapäivänsä teksteistä.

- Bartlingin muun muassa jazz- ja modaalisesta musiikista ammentava sävelkieli tulee teoksessa hyvin esille. Tarjolla on myös vähän rytmisempää otetta ortodoksisiin teksteihin, kuoron taiteellinen johtaja Mikko Sidoroff lupaa.

Juhani Komulaisen säveltämä Sinun kielesi lahjat on runsassointinen ja valoisa ylistyslaulu, jossa säveltäjän kädenjälki kuuluu vahvasti. Sidoroffin mukaan Komulaisen kauniiden harmonioiden muodostamat sointivärit tukevat juhlan tekstiä erinomaisesti.

Konsertissa kuullaan myös osia Sidoroffin säveltämistä Suuresta paastosta ja Panihidasta. Suuri Paasto on kokoelma paastonajan veisuja, ja teoksesta huokuu paastonajan kirkas surumielisyys. Panihida on kuorolle merkittävä siksi, että Kamarikuoro Krysostomos sai alkunsa teoksen kantaesityksestä.

- Sittemmin Panihidasta on muodostunut kuoron tavaramerkkituote, jota esitetään lähes vuosittain, Sidoroff kertoo.

Kuoro tulkitsee Iisalmessa myös Heikki Hattusen, Leonid Bashmakovin ja Virpi Leppäsen säveltämää musiikkia sekä tarjoilee osia 1970-luvulla kantaesitetystä, suomalaista kuoromusiikkikenttää kohahduttaneesta Einojuhani Rautavaaran Vigiliasta.

- Musiikin moderneja tehokeinoja hyödyntävä upea teos on muodostunut yhdeksi kuorokirjallisuuden klassikoksi, vaikka liturgisessa käytössä tätä teosta harvemmin kuulee, Sidoroff sanoo.

Kriitikoidenkin kiittämän Kamarikuoro Krysostomoksen laulajat tulevat ympäri Suomen, ja kuoro harjoittelee periodeittain musiikin maisteri Mikko Sidoroffin johdolla. Sidoroff asuu Saksassa ja toimii myös Landestheater Coburgin kuoromestarina.

15 kultaista vuotta – Kamarikuoro Krysostomoksen vuosijuhlakonsertti 24.11. klo 18 Iisalmen ortodoksisessa kirkossa, Kirkkopuistonkatu 28, Iisalmi. Vapaa pääsy, käsiohjelma 15/10€.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram