Uutisia

13.10.2015

Lauri Mäntysaaren Ehtoopalveluksen kantaesitys 31.10. klo 18. Teosesittely klo 17


OLYMPUS DIGITAL CAMERAKamarikuoro Krysostomos on tilannut turkulaiselta säveltäjä Lauri Mäntysaarelta poikkeuksellisen mittavan teoksen, ortodoksisen Vigilian, jonka ensimmäinen osa Ehtoopalvelus kantaesitetään lauantaina 31.10.2015 klo 18 Uspenskin katedraalissa. Kantaesitys tullaan toteuttamaan jumalanpalveluksena, mikä tekee siitä poikkeuksellisen.

”Kun viimeksi vastaavanlainen, liturgisessa yhteydessä tapahtunut kantaesitys toteutettiin Suomen ortodoksisessa kirkossa, kyseessä oli Einojuhani Rautavaaran Vigilia vuonna 1971”, kertoo Kamarikuoro Krysostomoksen johtaja Mikko Sidoroff. Mäntysaaren Ehtoopalveluson siis suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin saralla merkittävä virstanpylväs.

”Teos on samaan aikaan moderni ja perinteinen”, kuvailee kuoronjohtaja Sidoroff. ”Mäntysaari käyttää uuden musiikin tehokeinoja, kuten kuiskauksia ja glissandoja, mutta tekstin kirkkaus ja sävelen ja sanan yhteys pysyy selkeänä alusta loppuun. Uskon, että teos herättää ajatuksia ja samalla laajentaa käsitystämme ortodoksisesta kirkkomusiikista.”

Lauri Mäntysaari (s. 1982, Helsinki) opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Erkki Jokisen ja Veli-Matti Puumalan johdolla valmistuen musiikin maisteriksi 2011. Hänen musiikkiaan on esitetty tärkeillä festivaaleilla Suomessa sekä ulkomailla. Mäntysaaren teokset ovat tuoneet hänelle kansainvälisten sävellyskilpailujen ensipalkintoja Italiassa, Alankomaissa ja Suomessa. Orkesteri- ja kamarimusiikin lisäksi Mäntysaari on kiinnostunut kuoromusiikin mahdollisuuksista. Yhteistyö Kamarikuoro Krysostomoksen ja Mäntysaaren välillä alkoi, kun kuoro kantaesitti keväällä 2013 Kirkkomusiikin säveltäjät ry:n apurahalla tilatun teoksen Pääsiäisstikirat.

Kamarikuoro Krysostomos on noussut Suomen kuoroelämän kärkeen tekemällä tunnetuksi uutta suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia. Kuoro on julkaissut kolme levyä Alba Records -levymerkille ja konsertoi vuosittain eri puolella Suomea ja ulkomailla. Krysostomosta on johtanut sen perustamisesta asti musiikin maisteri Mikko Sidoroff.

Lauri Mäntysaaren Ehtoopalveluksen kantaesitys tapahtuu osana Ehtoopalvelus-jumalanpalvelusta lauantaina 31.10.2015 klo 18 Uspenskin katedraalissa. Teoksen esittely tapahtuu Uspenskin katedraalin kryptassa klo 17. Tapahtuma on kaikille ilmainen.

Toimittava papisto: pastori Teo Merras, diakoni Juha Lampinen
Lukija: Markus Sidoroff
Kamarikuoro Krysostomos, johtaa Mikko Sidoroff
Tuuli Lindeberg, sopraano
Jussi Salonen, tenori

<< Takaisin
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram