Uutisia

18.3.2014

Kamarikuoro Krysostomos tilaa Lauri Mäntysaarelta Vigilian


OLYMPUS DIGITAL CAMERAKamarikuoro Krysostomos on tehnyt merkittävän sävellystilauksen säveltäjä Lauri Mäntysaarelta. Hän säveltää kuorolle Vigilia-jumalanpalveluksen, jonka on määrä valmistua helmikuussa 2015.

Lauri Mäntysaari (s. Helsinki, 1982) opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Erkki Jokisen ja Veli-Matti Puumalan johdolla valmistuen musiikin maisteriksi 2011. Hänen musiikkiaan on esitetty tärkeillä festivaaleilla Suomessa (mm. Musica nova Helsinki 2011) sekä ulkomailla, kuten Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Saksassa, Itävallassa ja Kanadassa. Vuoden 2012 aikana Mäntysaaren teokset toivat hänelle ensimmäisen palkinnon kahdessa kansainvälisessä sävellyskilpailussa Italiassa sekä Alankomaissa.

Orkesteri- ja kamarimusiikin lisäksi Mäntysaari on kiinnostunut myös kuoromusiikin mahdollisuuksista. Hänen teoksiaan ovat esittäneet suomalaiset huippukuorot, kuten Ylioppilaskunnan Laulajat, EMO Ensemble ja Key Ensemble. Vuonna 2011 Mäntysaari työskenteli Latvian Radion Kamarikuoron kanssa kansainvälisessä nuorten säveltäjien workshopissa.

Yhteistyö Kamarikuoro Krysostomoksen ja Mäntysaaren välillä alkoi 2012, kun kuoro kantaesitti keväällä 2013 Kirkkomusiikin säveltäjät ry:n apurahalla tilatun teoksen Pääsiäisstikiirat. 15-minuuttisen teoksen sävellystyö johdatti Mäntysaaren kiehtovalla tavalla ortodoksisen kirkkomusiikin maailmaan.

Toinen lähestymistie ortodoksiseen kirkkomusiikkiin on tapahtunut Sergei Rahmaninovin sävelten kautta: "Esittämällä useasti hänen Kokoöistä vigiliaansa olen saanut tilaisuuden kokea, miten sana tulee kaikkein syvällisimmin kuulluksi yhdistyessään musiikkiin."

Helmikuussa 2015 Rahmaninovin suurtyön valmistumisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. "Hauska sattuma – tuohan on juuri se kuukausi, jolloin myös oman Vigiliani on määrä valmistua", Mäntysaari toteaa. "Minun pohjanani eivät ole, kuten Rahmaninovilla, kreikkalaiset ja kiovalaiset hymnit sellaisenaan; haluan aloittaa luonnon omasta harmoniasta, puhtaista yläsävelsarjoista, ja antaa tekstin resonoida uudella, vapaalla tavalla."

Vigilia on myös suuri askel vuosia jatkuneessa hedelmällisessä yhteistyöstä kuoronjohtaja Mikko Sidoroffin ja säveltäjä Lauri Mäntysaaren välillä. "Musiikkini tuskin voisi olla huolehtivammissa käsissä kuin Mikon ja Kamarikuoro Krysostomoksen esittämänä", Mäntysaari toteaa.

Mäntysaari asuu Turussa ja toimii sävellystyönsä lisäksi Turun Sanomien kriitikkona.

Vigilia-teoksen kantaesitys tapahtuu vuoden 2015 loppupuolella. Tarkempi aika ja paikka julkistetaan myöhemmin.

<< Takaisin
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram